Poprzedni wpis wprowadził Cię w temat oczyszczania z ajurwedą. Wpis dostępny tutaj.
Tym razem, rozszerzając nieco temat przedstawiamy niezbędniki oczyszczania.
MASŁO KLAROWANE (GHEE)
Wyjątkowo ceniony tłuszcz w ajurwedzie i bardzo ważny aspekt natłuszczania organizmu od wewnątrz podczas kuracji oczyszczającej. Ghee wiąże nagromadzone toksyny i pomaga usunąć je z organizmu. Ponadto ma wysoki poziom kwasu masłowego, który pokrywa wyściółkę jelit, dostarcza paliwa komórkom przewodu pokarmowego i wzmacnia odporność. To samo dobro ✨
OLEJ SEZAMOWY
W trakcie kuracji oczyszczającej, obok natłuszczania od wewnątrz (ghee) ogromne znaczenie ma codzienny masaż olejem (natłuszczanie od zewnątrz).
Najlepiej wykonywać masaż ciepłym olejem sezamowym. Olej sezamowy polecany jest wszystkim trzem doszom, ale szczególnie korzystnie wpływa na doszę VATA. Odżywia wszystkie siedem tkanek (dhatus), odżywia układ nerwowy i jest bogatym źródłem witaminy E, która ma świetne właściwości przeciwutleniające. Warto rozważyć włączenie nawet kilku minut masażu olejem dziennie w ramach rutyny dnia codziennego. Na zdrowie ✨
P.s dla balansowania doszy PITTA odpowiedni jest również olej kokosowy lub słonecznikowy;
dla balansowania doszy KAPHA sprawdzi się olej z gorczycy ✨
FASOLKA MUNG DAL
Czyli fasolka mung rozdrobniona i bez łupinki. W ajurwedze szczególnie ceniona za swoje dobroczynne właściwości. Jest najłatwiej strawna, najmniej wzdymająca i zawiera dużo cennego białka. Uważana za sattwiczną, czyli wprowadzającą spokój, jasność i uziemienie dla ciała i umysłu. Jest to główny składnik jednogarnkowego dania kitchari, które spożywa się podczas diety oczyszczającej. ✨
RYŻ BASMATI
Czyli jeden z najszlachetniejszych gatunków ryżu, który rośnie u podnóża Himalajów. W ajurwedzie uważany za najcenniejszy, ponieważ balansuje wszystkie 3 dosze i jest produktem sattwicznym. Wpływa korzystnie nie tylko na ciało odżywiając je, ale również na umysł wprowadzając jakość harmonii i spokoju. Jest bogatym źródłem prany, energii życiowej i dlatego obok fasolki mung dal to drugi niezbędny składnik potrawy kitchari, którą spożywa się w trakcie diety oczyszczającej.✨
KITCHARI
Podczas oczyszczania głównym pożywieniem jest kitchari, czyli ciepły posiłek składający się z ryżu basmati i fasolki mung dal, przyprawiony i z dodatkiem masła klarowanego. Kitchari balansuje i odżywia wszystkie żywioły w naszym organizmie. Pomaga w procesie detoksykacji i wspomaga regenerację błony jelit✨
Przepis (mała porcja):
1/2 szklanki żółtego mung dalu
1/2 szklanki ryżu basmati
1 mały kawałek świeżego imbiru, drobno posiekanego
2 łyżki masła klarowanego
Pół łyżeczki czarnej gorczycy
Pół łyżeczki kminu rzymskiego
Pół łyżeczki kolendry
Szczypta asafetydy
Pół łyżeczki kurkumy
Szczypta soli
2 szklanki gorącej wody
Dokładnie myjemy ryż i dal.
Rozgrzewamy na łagodnym ogniu masło klarowane.
Dodajemy czarną gorczycę, kmin rzymski, kolendrę i podsmażamy aż zaczną wydzielać zapach i delikatnie syczeć. Dodajemy ryż i mung dal i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy imbir, kurkumę, sól i asafetydę. Gotujemy na małym ogniu 25-30 minut.
* w wersji rozszerzonej razem z ryżem i fasolką możemy dodać pokrojoną marchew, brokuła, kalafiora.
WYPACANIE, ROZGRZEWANIE (swedana)
Bardzo ważnym aspektem procesu oczyszczania w ajurwedzie, obok natłuszczania organizmu od wewnątrz i od zewnątrz jest wypacanie, czyli swedana. Skóra jest największym organem ciała, a liczne pory pozwalają jej wydalać toksyny. Swedana powoduje otwarcie tych porów i uwolnienie nagromadzonych toksyn w postaci potu. Ten zabieg działa intensywnie odtruwająco. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z sauny, ale można też zastosować codzienny gorący prysznic lub gorącą kąpiel, o ile nie ma się do tego przeciwwskazań.✨
ZIOŁA
Najważniejszym aspektem podczas oczyszczania jest sattwiczna dieta, czyli dieta zwiększająca poziom energii życiowej (prany). Jest to dieta m.in. bez mięsa, alkoholu, kawy.
Możemy jednak wspomóc proces oczyszczania wprowadzając ajurwedyjskie zioła takie jak:
✨TRIPHALA nazywana tonikiem dla jelit. To tak naprawdę mieszanka 3 ziół (amalaki, haritaki, bibhitaki), która balansuje wszystkie 3 dosze. Triphala wspomaga zdrowie jelit, proces trawienia i proces detoksykacji organizmu.
✨BRAHMI nazywane tonikiem dla układu nerwowego. To zioło regenerujące i odmładzające szczególnie komórki układu nerwowego. Brahmi rozjaśnia umysł i działa uspokajająco. Zwiększa witalność i sprzyja długowieczności✨
NAWADNIANIE
Bardzo istotnym elementem procesu oczyszczania jest nawadnianie. Warto przyjmować wtedy nawet 2-3 litry płynów, z czego 1,5 litra powinna stanowić woda. Z perspektywy ajurwedy najlepsza jest woda ciepła (latem letnia, ale nigdy zimna), ponieważ nasze tkanki łatwiej ją wchłaniają. Organizm nie musi tracić energii na podgrzanie zimnej wody, a woda ciepła jest gotowa do wypłukiwania toksyn (ama), wspomagania przepływu limfatycznego i nawadniania organów. Picie ciepłej wody stymuluje trawienie i korzystnie wpływa na ogień trawienny (agni). ✨
Uzupełnieniem wody w trakcie oczyszczania mogą być napary z ziół takich jak rumianek, koper włoski, macierzanka, lipa✨
KONTAKT Z NATURĄ
Podczas procesu oczyszczania bardzo ważnym aspektem jest odpoczynek i codzienny kontakt z naturą. Spokojny spacer w pobliskim parku/lesie z dala od zgiełku miasta będzie idealnie balansował doszę VATA na poziomie umysłu, uspokajając rozbiegane myśli, dając przyjemne poczucie ugruntowania. Najlepiej jeśli to będzie kontakt z naturą sam na sam, czas tylko dla nas. Bez rozmów, w ciszy. Obcowanie z naturą to również świetny sposób na doładowanie swojej życiowe energii, czyli prany.✨
SATTVAVAJAYA
Cały proces oczyszczania ajurwedyjskiego polega na zmniejszaniu gun tamasu i rajasu (czyli jakości letargu, ospałości, oporu, jak również nadaktywności, nadmiernego pobudzenia, braku uważności) i podnoszeniu guny sattvy, czyli jakości harmonii, spokoju, zadowolenia, połączenia z samym sobą, ten proces nazywamy sattvavajaya. Celem sattvavajaya jest podnoszenie guny sattvy w życiu i tym samym wzmacnianie umysłu, jego odporności i siły. Tylko zwracanie się ku tej jakości może przynieść harmonię i zdrowie na poziomie umysłu. Ajurweda przedstawia praktyczne, codzienne narzędzia, których możemy użyć do zmiany naszego życia. Zmiana nastąpi stopniowo, ale nieuchronnie. Aby kultywować spokój i harmonię w umyśle, ważne jest, aby wyrobić sobie codzienną rutynę (dinacharya). Ogromne znaczenie ma uregulowanie czasu posiłków, wypróżnień, pór snu i budzenia, wtedy właśnie następuje równowaga w rytmie dobowym a codzienne czynności naszego ciała są ostatecznie dostosowane do uniwersalnych cykli natury. W ciągu dnia nie powinno zabraknąć pranajamy (technik kontroli oddechu) i medytacji.
Autorka: Weronika Gawrys