google-site-verification: google843eb2f9825a31bc

Według ajurwedy na stan naszego zdrowia decydujący wpływ ma dieta. Wszelkie procesy chorobowe mają swój początek właśnie w układzie trawiennym, przy uwzględnieniu czynników psychologicznych i emocjonalnych. Każdą terapię w ajurwedzie zaczynamy od poprawy trawienia. Dziś króciutka notatka dotycząca wybranych przypraw na poprawę trawienia:

🔥KARDAMON -> z natury słodki, ostry i rozgrzewający. Uspokaja doszę VATA I KAPHA, wzmaga doszę PITTA. Doskonale równoważy nadmiar śluzu w żołądku i płucach.
🔥KOPER WŁOSKI -> z natury słodki, cierpki i chłodzący. Uspokaja wszystkie 3 dosze. Wspomaga trawienie i jest moczopędny.
🔥KUMIN (kmin rzymski) -> z natury ostry, gorzki, rozgrzewający. Według ajurwedy balansuje wszystkie 3 dosze, ale osoby z nadmiarem doszy PITTA powinny używać go w umiarkowanej ilości. Doskonały przy niestrawności, bólach brzucha, gazach, wzdęciach.
🔥CYNAMON -> z natury słodki, ostry, gorzki i rozgrzewający. Uspokaja doszę VATA I KAPHA, wzmaga doszę PITTA. Działa wykrztuśnie dla płuc. Pobudza krążenie, reguluje poziom cukru we krwi. Świetnie niweluje nadmiar śluzu spowodowany np. nadmiarem nabiału w diecie.
🔥AJWAN -> z natury ostry, rozgrzewający. Uspokaja doszę VATA I KAPHA, wzmaga doszę PITTA. Pozwala pozbyć się nadmiaru gazu w jelitach. Działa jak podpałka dla ognia trawiennego.
🔥CZARNA GORCZYCA -> z natury ostra, rozgrzewająca. Uspokaja doszę VATA I KAPHA, wzmaga doszę PITTA. Wspomaga trawienie, pomaga usuwać nadmiar śluzu z układu oddechowego. Przeciwdziała pasożytom.
🔥KURKUMA -> z natury ostra, gorzka, cierpka. Doskonała dla wszystkich 3 dosz. Ajurweda bardzo docenia prozdrowotne właściwości kurkumy. Doskonale zwalcza ona stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia odporność. Rozpala ogień trawienny (agni) pomagając redukować toksyny (ama).

Polecamy skorzystać z tych wspaniałych właściwości używając podanych przypraw w swojej kuchni.