W myśli ajurwedyjskiej jesteśmy nierozerwalnie połączeni z naturą, a wszelkie zmiany jakie zachodzą w przyrodzie mają wpływ również na nas. Życie w zgodzie z naturalnym rytmem przyrody jest gwarancją dobrego zdrowia i samopoczucia. Dlatego tak ważne jest dostosowanie swoich nawyków, rutyny dnia codziennego (dinacharya) i sposobu żywienia do cykliczności natury. Wielkimi krokami zbliża się przełom pór roku, co wg. ajurwedy jest jedną z możliwych przyczyn spadku odporności. Dzisiaj dowiesz się o tym co stanowi podstawę odporności według Ajurwedy.
Podstawą witalności i odporności w Ajurwedzie jest Ojas, czyli subtelny aspekt doszy KAPHA (więcej o 3 doszach TUTAJ), esencja wszystkich tkanek, a także produkt ostateczny asymilacji wartości odżywczych w procesie trawienia. Odpowiada on nie tylko za odporność fizyczną, siłę mięśni, ale również za odporność psychiczną. Jeśli mamy dobre Ojas czujemy ogólne zadowolenie z życia, nie cierpimy z powodu długotrwale odczuwanego lęku, strachu, gniewu itd.
Mocny Ojas zapewnia w głównej mierze prawidłową pracę układu odpornościowego, hormonalnego, rozrodczego oraz nerwowego.
Jak więc zadbać o Ojas?
- Przede wszystkim zadbaj o ogień trawienny-> podstawą dobrej odporności i mocnego Ojas jest niezaburzone, dobre trawienie. (o przyprawach na dobre trawienie przeczytasz TUTAJ)
- Uwzględnij w swojej diecie -> warzywa korzenne (gotowane), orzechy i nasiona (najlepiej wcześniej namoczone dla ułatwienia strawienia), masło ghee, zdrowe tłuszcze.
- Zioła wzmacniające i tzw. „toniki” -> ashwagandha, shatavari, amla, chyavanprash, brahmi, triphala.
- Zadbaj o relaks i odpoczynek.
- Uwzględnij w codziennym życiu praktykę takich cech jak współczucie, cierpliwość, bezwarunkową miłość.
- Jak najczęściej korzystaj z dobrodziejstwa masażu olejowego całego ciała (najlepiej olejem sezamowym).
- Uwzględnij praktykę asan jogi, pratjahary (kontroli zmysłów), medytacji.
Prostym sposobem, który możesz zastosować od zaraz jest wprowadzenie do swojej diety „napoju na Ojas”, który jest bogatym źródłem wartości odżywczych.
Przepis:
5 migdałów (obranych ze skórki)
5 orzechów włoskich,
5 nerkowców,
5 daktyli,
10 rodzynek.
Wszystkie składniki namaczamy na noc w letniej wodzie. Rano blendujemy ze szklanką mleka roślinnego, lub zwykłego mleka dobrej jakości i wypijamy jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Mleko może być delikatnie podgrzane.
Smacznego!
Autorka: Weronika Gawrys