google-site-verification: google843eb2f9825a31bc

W myśli ajurwedyjskiej jesteśmy nierozerwalnie połączeni z naturą, a wszelkie zmiany jakie zachodzą w przyrodzie mają wpływ również na nas. Życie w zgodzie z naturalnym rytmem przyrody jest gwarancją dobrego zdrowia i samopoczucia. Dlatego tak ważne jest dostosowanie swoich nawyków, rutyny dnia codziennego (dinacharya) i sposobu żywienia do cykliczności natury. Wielkimi krokami zbliża się przełom pór roku, co wg. ajurwedy jest jedną z możliwych przyczyn spadku odporności. Dzisiaj dowiesz się o tym co stanowi podstawę odporności według Ajurwedy.

Podstawą witalności i odporności w Ajurwedzie jest Ojas, czyli subtelny aspekt doszy KAPHA (więcej o 3 doszach TUTAJ), esencja wszystkich tkanek, a także produkt ostateczny asymilacji wartości odżywczych w procesie trawienia. Odpowiada on nie tylko za odporność fizyczną, siłę mięśni, ale również za odporność psychiczną. Jeśli mamy dobre Ojas czujemy ogólne zadowolenie z życia, nie cierpimy z powodu długotrwale odczuwanego lęku, strachu, gniewu itd.

Mocny Ojas zapewnia w głównej mierze prawidłową pracę układu odpornościowego, hormonalnego, rozrodczego oraz nerwowego.  

Jak więc zadbać o Ojas?

  1. Przede wszystkim zadbaj o ogień trawienny-> podstawą dobrej odporności i mocnego Ojas jest niezaburzone, dobre trawienie. (o przyprawach na dobre trawienie przeczytasz TUTAJ)
  2. Uwzględnij w swojej diecie -> warzywa korzenne (gotowane), orzechy i nasiona (najlepiej wcześniej namoczone dla ułatwienia strawienia), masło ghee, zdrowe tłuszcze.
  3. Zioła wzmacniające i tzw. „toniki” -> ashwagandha, shatavari, amla, chyavanprash, brahmi, triphala.
  4. Zadbaj o relaks i odpoczynek.
  5. Uwzględnij w codziennym życiu praktykę takich cech jak współczucie, cierpliwość, bezwarunkową miłość.
  6. Jak najczęściej korzystaj z dobrodziejstwa masażu olejowego całego ciała (najlepiej olejem sezamowym).
  7. Uwzględnij praktykę asan jogi, pratjahary (kontroli zmysłów), medytacji.

Prostym sposobem, który możesz zastosować od zaraz jest wprowadzenie do swojej diety „napoju na Ojas”, który jest bogatym źródłem wartości odżywczych.

Przepis:

5 migdałów (obranych ze skórki)

5 orzechów włoskich,

5 nerkowców,

5 daktyli,

10 rodzynek.

Wszystkie składniki namaczamy na noc w letniej wodzie. Rano blendujemy ze szklanką mleka roślinnego, lub zwykłego mleka dobrej jakości i wypijamy jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Mleko może być delikatnie podgrzane.

Smacznego!

Autorka: Weronika Gawrys

 

 

Skip to content